april 3, 2017 admin

Stress – en vanlig orsak till obalans i menscykeln

Har du sett stökiga temperaturvärden när du mätt din temperatur? Visste du att stress är ett av de vanligaste orsakerna till en temperaturkurva och en menscykel i obalans?

Stress är en av de vanligaste orsakerna till stökiga temperaturvärden. Vid stress behöver kroppen öka kortisolnivåerna för att hantera stressen. Kortisol är ett antiinflammatoriskt hormon som bland annat hjälper till att hantera stress och förhindra allergireaktioner i kroppen. Om du är under kronisk stress under en längre tid kommer binjurarna inte att klara av att producera den mängd kortisol du behöver utan att det påverkar andra hormoner. Ett exempel är att kroppen kommer prioritera att hantera stress framför att stötta en reproduktion. Därför kommer kortisolet produceras av bland annat progesteron istället (som är ett förstadie till kortisol) och därmed blir det mindre progesteron kvar i systemet.

Därför är det viktigt att du försöker vidta åtgärder för att minska på stressen för att balansera din menscykel och din temperaturkurva.

Pröva följande steg för att minska stressen:

  • Kom fram till källan för stressen och försök minska stressdosen i vardagen.
  • Pröva att göra enkla avslappningsövningar dagligen för att lugna nervsystemet.
  • Testa att utöva yoga eller någon annan sport som verkar lugnande på nervsystemet
Tagged: , , , , , ,