maj 3, 2017 admin

Skillnaden mellan Daysy och en vanlig febertermometer.

 

Genom att mäta kroppstemperaturen varje morgon och kartlägga dessa temperaturvärden över tid kan du få en översikt över din menscykel.

Med kunskap om hur menscykeln är uppbyggd, när en ägglossning sker och vilka tecken man kan hålla koll på i samband med detta kan man använda temperaturmetoden som ett sätt att hålla koll på fertiliteten för att undvika eller planera en graviditet.

Men vad gör Daysy p-dator egentligen? Hur skiljer det sig från när du själv mäter temperaturen med en egen termometer och håller koll på mens och ägglossning?

Fem saker Daysy p-dator gör som du kanske inte visste:

  1. Daysy mäter med en speciell BBT-termometer utan metallhölje

Din basaltemperatur, också kallad för BBT (Body Basal Temperature), är din kroppstemperatur vid vila efter en god natts sömn. Likt en vilopuls kan den bara mätas vid just vila. Genom att logga din basaltemperatur dag för dag kan du få koll på din menscykel och när du är fertil varje månad.

För att mäta kroppstemperaturen används en termometer. ­En BBT termometer mäter ned till 1/100 grad till skillnad från en vanlig febertermometer som ofta bara mäter ned till 1/10 grad vilket är en betydande skillnad. När du mäter din basaltemperatur vill du mäta med största möjliga noggrannhet för att även kunna se små temperaturförändringar från dag till dag. Kroppstemperaturen varierar med små skillnader under menscykeln vilket kan vara svårt för en vanlig febertermometer att registrera.

Daysy är utrustad med en BBT termometer utan metallhölje som täcker sensorn. Sensorn mäter snabbt (cirka 30 sekunder), direkt och exakt.

  1. Daysy eliminerar risken för felinmatningar

När du mäter kroppstemperaturen med en vanlig termometer och därefter antecknar värdet i din graf är det viktigt att det blir rätt siffra som journalförs så att du senare analyserar faktiska och korrekta värden. Detta kan vara en riskfaktor när man är nyvaken och trött.

Daysy har en inbyggd termometer så att du slipper momentet med att överföra ett värde manuellt. På så vis elimineras risken för felinmatningar. Istället gör Daysy en direktanalys av ditt temperaturvärde och du får omedelbart ett resultat som visar om du är fertil eller inte för det kommande dygnet. 

  1. Med Daysy behöver du inte mäta på samma tid varje dag

När du använder dig av temperaturmetoden på egen hand måste du mäta vid samma tid varje morgon för att få fram jämförbara värden.

Med Daysy mäter du en gång per dygn (med minst 18 timmars mellanrum) och du behöver enbart tänka på att mäta temperaturen när du vaknat och det behöver inte vara samma tid under dygnet. Du behöver bara sova ordentligt (minst 3-4 timmar) och mäta temperaturen när du precis har vaknat. Utöver det behöver du registrera alla dagar du har mens. Daysy sköter resten. 

  1. Med Daysy slipper du göra en avancerad analys och uträkning.

När du använder temperaturmetoden för att kartlägga din fertilitet krävs det en djupgående kunskap om menscykeln och fertiliteten för att på ett korrekt sätt kunna tolka temperaturvärden.

Om du är en skicklig analytiker och en erfaren utövare kan du uppnå en hög effektivitet med metoden. Men för någon som inte är van vid att göra analyser kan det vara svårt till en början.

Basaltemperaturen påverkas nämligen inte bara av ägglossningen. Om du exempelvis sovit för länge, sovit dåligt, druckit alkohol eller ätit mat innan du somnat kan detta ge utslag i form av små temperaturhöjningar. Det gäller då att du kan urskilja dessa höjningar från en höjning orsakat av en ägglossning. Du måste även göra estimat som baserar sig på prognoser från dina tidigare menscykler då själva höjningen av temperaturen kommer efter din ägglossning och det är inte säkert att temperaturen höjs direkt efter på samma sätt varje menscykel.

Daysy har en algoritm som har 30 års erfarenhet när det kommer till att analysera och kartlägga kvinnors fertilitet. Och resultatet har en hög effektivitet vid perfekt användning (99,3%). Det betyder att du inte behöver vara en expert på menscykler. Istället låter du Daysy vara experten och analytikern. Men som en bonus kommer du lära dig en hel del om hur just din menscykel fungerar och beter sig. 

  1. Daysy har en algoritm med 30 års erfarenhet

Om du också hade haft 30 år av erfarenhet att använda temperaturmetoden och menscykelanalys så hade du säkerligen kunnat använda metoden egenhändigt med bra effektivitet. Då hade du upplevt många olika menscykelmönster, fått en djupare kunskap kring hur cykeln förändras vid olika faser i livet, vad som händer vid sjukdomar, förkylningar, stress, sviktande hormonnivåer osv. Kanske hade du även lärt dig en del om hur man läser av en menscykel utan ägglossningar? Eller när två ägglossningar sker under en och samma cykel?

Allt det här har Daysys algoritm lärt sig under de 30 år som hon studerat kvinnors menscykler och faktorer som på olika sätt påverkar basaltemperaturen. Faktum är att när hon analyserar din cykel så utgår hon inte bara ifrån ditt temperaturvärde och regler om när ägglossning sker i förhållande till mens. Hon analyserar även datan mot över en miljon exempelcykler när hon gör sin analys, vilket du omöjligt skulle kunna göra på egen hand. Så med Daysy får du en erfaren partner och expert. Och det, enligt oss, är värt en hel del.

Tagged: , , , , , , ,